Bio

Copyright Thomas Sweertvaegher

°1986, Kortrijk – historicus, journalist en schrijver.

Van 2004 tot 2008 volgde ik een opleiding in de Moderne Geschiedenis aan de KULAK/KU Leuven. Met een thesis over DDR-nostalgie in Oost-Duitsland kroonde ik me tot winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2008.

Daarna werd ik een meester in de Vergelijkende en Internationale Politiek (KU Leuven). Ik verrichtte onderzoek in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Israël voor een nieuwe thesis, Us here, them there. Is er Apartheid in Israël en de Westbank?. Die scriptie werd ingekort tot een MO*-paper.

In oktober 2011 verscheen mijn boekdebuut, De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo (EPO). Het boek werd zeer positief onthaald in de media, won de Groene Waterman-publieksprijs en werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl-prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek. Er volgde ook een lezingentournee.

Mijn tweede boek, IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog (De Bezige Bij Antwerpen), verscheen in maart 2014, naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ook dit werk kreeg positieve reacties vanuit de media en werd gekoppeld aan lezingen.

Eind maart verscheen een vervolg daarop: In Europese velden (Manteau), de allereerste WO I-reisgids over Europa.

Onder het motto ‘and now something completely different’ bracht ik toen ook een eerste kinderboek uit. Waarom een bos geen ramen heeft (Van Halewyck) is een bundel met achtentwintig dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar.

Advertenties