In Europese velden

Reisgids over de Eerste Wereldoorlog

In Europese velden

De eerste WO I-reisgids over Europa. 

Korneel De Rynck gidst u langs honderden bezienswaardigheden van de Eerste Wereldoorlog in heel Europa, in maar liefst twaalf landen: België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland. De auteur gaat naar de plaatsen waar de belangrijkste veldslagen zich hebben afgespeeld. Hij schetst het relaas van die veldslagen en biedt telkens een handig overzicht van de interessantste sporen, monumenten, begraafplaatsen en musea, doorspekt met talloze foto’s en kaarten.

Deze reisgids draait natuurlijk in de eerste plaats om de Grote Oorlog. Maar de locaties die hier worden besproken, zijn niet alleen historisch belangrijk. Het zijn ook prachtige reisbestemmingen, tout court. De oorlog speelde zich af op strategische plekken: bij rivieren, bij de zee, op heuvels of in de bergen en in de buurt van oude steden. Zo afschuwelijk de oorlog was, zo mooi is het landschap dat het decor ervan vormde. Met deze gids in de hand ontdek je zowel de donkere geschiedenis als de verrassende schoonheid van Europa en zijn diverse landen.

In Europese velden is een onmisbaar boek voor alle WO I-geïnteresseerden en voor alle reizigers die geboeid zijn door geschiedenis.

In de pers

Focus-WTV nieuws, 11 april 2017

Radio 1, De Ochtend, 9 april 2017

Interview door Steffi Merlevede

De Morgen, 21 juni 2017

Plant u een reis langs de slagvelden van de Grote Oorlog? Stop dan in elk geval In Europese velden van Korneel De Rynck (1986) in uw rugzak. Het boek biedt niet enkel een heldere samenvatting van een reeks bekende en minder bekende veldslagen van het Westfront, Italiaans front, Balkanfront en Oostfront, het maakt de bezoeker ook wegwijs in het reusachtige aanbod van bezienswaardigheden zoals monumenten, musea en begraafplaatsen. Hierbij primeert het comfort van de meest moderne reisplanners, want behalve wegbeschrijvingen, kaarten, openingstijden, prijzen, contactgegevens en een link naar een website, geeft De Rynck ook coördinaten voor gebruik met Google Maps mee. De gids vult voorts een leemte op: wie zich opmaakt om de platgetreden paden van de Grote Oorlog in Vlaanderen en Frankrijk te verruilen voor de vaak vergeten, maar even bloederige gebeurtenissen in Servië, Polen, Oekraïne of Wit-Rusland, zal eindelijk aan zijn trekken komen. En de vaak wondermooie plekken waar de reiziger op zijn tocht zal belanden? Het zet hem of haar ongetwijfeld aan tot een sobere reflectie over de dwaasheid en misdadigheid van oorlog.’ (Joseph Pearce)

De Standaard, 7 april 2017 ***

‘Oorlogstoerisme in zakformaat – Korneel De Rynck schreef een reisgids voor de Grote Oorlog, van Ieper tot Gallipoli.

De jonge historicus ­Korneel De Rynck trok in 2011 de aandacht als reisschrijver met De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo, vijftien jaar na de oorlog in Joegoslavië. Zijn nieuwste, In Europese velden, is geen reisverhaal, maar een reisgids, een spin-off van IJzeren oogst, zijn tijdreis naar de belangrijkste slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, die in 2014 verscheen. Net als in dat verhalende boek gaat hij in In Europese velden verder dan de overbekende plekken in de Westhoek en aan de Somme. Verdun en Compiègne zijn erbij, maar De Rynck beschrijft ook de sporen van de aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand in 1914 in Sarajevo, Bosnië, en evengoed de locatie van de vrede tussen Duitsland en de bolsjewieken in 1918 in Brest-Litovsk, nu Brest in Wit-Rusland. Ook minder voor de hand liggende oorlogsdecors als Korfoe, Macedonië en het Turkse schiereiland Gallipoli komen uitgebreid aan bod. De Rynck wijst de weg naar monumenten, begraafplaatsen, musea, parken, gedenkplaten, forten… – een beetje in de trant van de alom geprezen en intussen klassieke ‘reisgids naar de Eerste Wereldoorlog’ Velden van weleer, van de Nederlanders Chrisje en Kees Brants. In Europese velden had misschien wat eerder moeten verschijnen, maar zal zeker zijn publiek vinden, want de Eerste Wereldoorlog blijft voorlopig nog een belangrijk thema in de boekhandel. Het boek is in een handzaam zakformaat uitgegeven – praktisch voor onderweg – en is bescheiden met zwart-witfoto’s geïllustreerd en van kaarten voorzien. Alleen jammer dat het binnenwerk weinig aantrekkelijk is. De letter is zo klein, dat je bijna een vergrootglas nodig hebt.’ (Peter Jacobs)

Gazet van Antwerpen, 29 april 2017 ***

‘In wat de “allereerste Eerste Wereldoorlog-reisgids over Europa” zegt te zijn, trekt ­Korneel De Rynck langs de belangrijkste slagvelden van de Groote Oorlog. Afgezien van de vraag of überhaupt iemand in twaalf landen – van België tot Turkije – wil speuren naar sporen van de bloedbaden van toen, bewijst De Rynck wel een enorm inzicht te hebben in het krijgsverloop van 1914-1918. Bij elke subregio van de verscheidene fronten vat de auteur telkens helder samen wat er gebeurde. Dat alles aangevuld met kaartjes, anekdotes en info over wat er nog te zien is. De kille opsomming bij de honderden soldatenkerkhoven – “44.061 Duitse soldaten”, “11.956 Britse soldaten”, “6.290 Franse soldaten”, enzovoort – vertelt op zich alles over de waanzin die zich ooit afspeelde in een idyllisch landschap. Jammer dat de uitgever zo’n klein lettertype koos.’ (pvb)

Trends, 13 april 2017

Vermelding op de boekenpagina

Krant van West-vlaanderen, juni 2017

‘In Europese Velden is een boek voor reizigers die diepgang zoeken, en voor WO I-geïnteresseerden die mooie plekjes willen ontdekken.’ Bekijk hier het artikel

De Zondag, 23 april 2017

Aangeraden op de pagina ‘trips’

Kerk & Leven, 18 april 2017

‘Er bestaan veel reisgidsen naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk, maar Korneel De Rynck trekt naar alle belangrijke plaatsen van die oorlog in Europa en doet daarbij maar liefst twaalf landen aan. Hij bezoekt uiteraard België en Frankrijk, waar hij ook minder bekende plekken opzoekt, en hij reist naar Italië, Slovenië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Polen, Oekraïne en Wit-Rusland. Verrassend is dat hij dus ook Oost-Europa opzoekt en verkent. (…) De auteur biedt zijn lezer vooral een handig overzicht van de meest interessante sporen. Tegelijk schetst hij de context van de strijd en vertelt hij het verhaal van de veldslagen. De plaatsen zijn niet enkel historisch belangrijk, ze zijn ook leuke bestemmingen. Ook bijzondere plekken worden vermeld, zoals het café Le Tommy langs de baan tussen Bapaume en Albert, aan de Franse Somme, eigenlijk een privémuseum waar je ook Britse Fish and Chips zowel als een Frans Pernod kunt krijgen.’ (eds)

Lees hier de volledige bespreking

Balkanboeken blogspot, 13 april 2017

Bespreking door Balkanexpert Sven Peeters: ‘Een handzame en zeer mooi uitgegeven praktische reisgids, In Europese velden, de allereerste reisgids voor WOI die zo uitgebreid en gedetailleerd op de materie ingaat. (…) Het boek vermeldt bij elke locatie de interessantste restanten, monumenten, begraafplaatsen, musea en de auteur geeft de coördinaten, adressen, links, mailadressen of telefoonnummers voor verder contact. De vele kaartjes en routebeschrijvingen zijn ook erg behulpzaam voor wie in De Ryncks voetsporen wil treden. (…) Het opzoeken van al de relevante plekken en daarbij nog eens het bijeenbrengen van alle praktische informatie moet een titanenwerk zijn geweest. Het maakt van De Ryncks reisboek een uniek én praktisch document. En bovendien een van de weinige boeken die de Groote Oorlog continentaal (van Ieper tot Gallipoli) en tegelijk exhaustief (van de grootste veldslagen tot het kleinste monument) benadert. Deze jonge historicus heeft gezocht, tussen stenen, naast de platgetreden paden en in het stof van de geschiedenis – “zelf zweten om beter te weten”, schreef hij in z’n vorige boek – en hij heeft veel, heel veel gevonden.’

Lees de volledige bespreking

NBD Biblion, mei 2017

‘Het gaat hier om gebieden die toeristisch nauwelijks ontwikkeld zijn en waarvoor een goede reisgids geen luxe is, zeker niet als men op zoek is naar sporen van de Grote Oorlog. (…)  Maar dankzij uitstekende beschrijvingen van de politieke en militaire situatie van destijds, voorzien van overvloedig kaartmateriaal, biedt dit boek ook de thuisblijvers veel leesgenot.’ (Marc Busio)

Faro, 23 juni 2017

‘Met een grondige kennis van zaken en oog voor detail, noemt De Rynck talloze musea, monumenten, begraafplaatsen en opvallende landschapselementen. (…) Deze reisgids prikkelt (…) de verbeelding en nodigt uit tot actie.’ (Gregory Vercauteren) Lees de volledige recensie

Donau, 7 juni 2017

‘Dit is een soort Lonely Planet van plaatsen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. (…) Voor zover de recensent – bekend met de beschreven plaatsen aan het Balkanfront in Bosnië, Servië en Macedonië – kon beoordelen is die informatie zeer gedegen. (…) Dit lijkt een gids voor zowel de Echte Geïnteresseerde in de Eerste Wereldoorlog die graag alle historische plaatsen wil afstrepen, als voor de passant die het kan gebruiken als aanvulling op een algemenere reisgids, voor het geval hij toch al in de buurt is. Of de plaatsen ook allemaal het bezoeken waard zijn is aan de reiziger. Die kan dat met dit boek in de hand prima vooraf beoordelen. De Rynck beschrijft het hoe het is, praktisch en zonder opsmuk.’ (Joost van Egmond) Lees de volledige recensie

Reisboeken.be, 10 juni 2017

Lees de bespreking

%d bloggers liken dit: