De tuin van Tito

Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo (EPO)

paperback, 43 kwaliteitsfoto’s in kleur / Formaat: 17 x 21 cm / Aantal pagina’s:  320 / Verkoopprijs: 24,50 euro

Bestelbaar bij alle boekhandels, online winkels en via de webshop van de uitgeverij (gratis verzending binnen België)

In december 2009 vertrok voor het eerst in achttien jaar een directe trein van Belgrado naar Sarajevo, van de huidige Servische naar de Bosnische hoofdstad. In 1991 was die verbinding stilgevallen. Het multinationale Joegoslavië van president Tito viel uiteen, vier jaar lang woedde een oorlog tussen Serviërs, Kroaten en moslims. Het leidde tot etnische zuiveringen, tienduizenden doden, miljoenen vluchtelingen – in het hart van Europa. Na de oorlog werd het spoor tussen beide steden vrij vlug hersteld, maar voor een heropening van de verbinding was het nog te vroeg. Nu, jaren later, is de trein terug. Is het een teken van verzoening?

Korneel De Rynck trekt naar het voormalige Joegoslavië, vijftien jaar na het einde van de oorlog, en reist langs de spoorlijn, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Hij kijkt wat er toen is gebeurd en wat er sindsdien is veranderd. Leven de mensen weer samen? Zijn de factoren die tot oorlog hebben geleid verdwenen?

De auteur praat met mensen in de trein en in de dorpen en steden bij de spoorlijn. Hij ontmoet de voormalige Kroatische president Stjepan Mesic, de kleindochter van Tito, de oud-adviseur van Milosevic, familie van Gavrilo Princip die in Sarajevo de Eerste Wereldoorlog op gang schoot. Hij spreekt met politici, journalisten, ngo’s, ex-soldaten, religieuze leiders. Maar ook met Zoran die een kerk bouwde omdat hij de oorlog overleefde, met de jonge Bosnische vluchteling Mladenko, de voetballende imam van Doboj, de verkoper van Mladic-kalenders en de directrices van een gesegregeerd kinderdagverblijf in Vukovar.

Een boek over een trein, over sporen van verzoening, blijvende vijanden en hernieuwde vriendschappen.

Met 43 prachtige kleurfoto’s van fotograaf Frederik Buyckx, winnaar van verschillende prijzen en werkzaam bij de krant De Standaard (website).

Lees de proloog

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek (meer info) en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (meer info).

Advertenties