11 maart: ‘IJzeren oogst’ verschijnt!

Na er twee jaar constant aan te hebben gewerkt, verschijnt morgen – 11 maart – eindelijk mijn nieuwe boek: IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog (De Bezige Bij Antwerpen).

Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reis ik door Europa, langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog. Ik vind overal sporen terug, bezoek monumenten en begraafplaatsen, en laat gepassioneerde kenners aan het woord. Tegelijkertijd vertel ik het historische relaas aan de hand van talloze bronnen. Het verhaal begint bij de straathoek in Sarajevo waar de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand werd vermoord. De laatste halte is het bos van de wapenstilstand, bij Compiègne. Onderweg rijd ik onder meer de Duitsers achterna tijdens de Tannenbergslag, beklim ik de bergen bij Caporetto en spreek ik in de buurt van Verdun met de burgemeester van een vernield dorp. IJzeren oogst is een origineel samenspel van geschiedenis en reisverhaal, met aandacht voor het Europese perspectief. Een tocht langs de stille getuigen die zijn overgebleven na het oorverdovende geraas.

Het is te koop in alle boekhandels in Vlaanderen en eveneens verkrijgbaar in Nederland (24,99 euro), via online winkels en bij lezingen; er is ook een ebook (19,95 euro). Ik beloof: u zult er geen spijt van hebben.

Gepubliceerd door Korneel De Rynck

Schrijver en spreker